Obrezovanje, vzdrževanje, podiranje – primerjava akumulatorskih verižnih žag FORTEXXA in koristni nasveti za uporabo

Podiranje dreves, žaganje debelih vej ali sekanje drevesnih debel: z verižno žago imate najboljšo opremo za ta opravila. Modeli z baterijo so udobnejši in enostavnejši za rokovanje, saj ne le da tehtajo manj, ampak za razliko od bencinskih verižnih žag delujejo tudi brez emisij, torej brez izpusta izpušnih plinov. Kot razširitev sistema Power X-Change so akumulatorske verižne žage FORTEXXA zdaj del ponudbe Einhell. FORTEXXA 18/30 in model »Top Handle«, enoročno akumulatorsko verižno žago FORTEXXA 18/20 TH, smo vzeli pod drobnogled na Einhellovem testu in razložimo razlike med obema modeloma. V tem članku boste izvedeli tudi, s katerimi lastnostmi navdušujeta akumulatorski verižni žagi in na kaj morate biti pozorni pri delu z lesom.

Akumulatorske verižne žage Einhell FORTEXXA se razlikujejo po velikosti, zmogljivosti in rokovanju.

To so akumulatorske verižne žage Einhell FORTEXXA

Smrdljivi izpušni plini ali težave z zagonom zaradi napačne mešanice bencina/olja so z akumulatorskimi verižni žagami FORTEXXA stvar preteklosti. Nalijte olje, priključite akumulator in že lahko začnete z delom! Zahvaljujoč zmogljivemu brezkrtačnemu motorju in tehnologiji pametnih baterij zagotavlja akumulatorska verižna žaga največjo moč, da brez težav prereže še tako debele veje in drevesna debla.

Poleg velikega akumulatorska verižna žaga FORTEXXA 18/30 dolžino rezila 30 cm boste v naši ponudbi našli tudi bolj kompakten model – enoročna verižna žaga FORTEXXA 18/20 TH. Z dolžino reza 14 cm je priročna verižna žaga še posebej primerna za žaganje debelejših vej, tudi na težko dostopnih mestih. Kot že ime pove, je 2,54 kg težko napravo mogoče uporabljati le z eno roko. Zaradi njihove uporabe pri negi dreves se te motorne žage z zgornjim ročajem ali enoročne verižne žage imenujejo tudižage za nego dreves. OPOZORILO: To verižno žago smejo uporabljati samo usposobljeni drevesni kirurgi. Uporaba brez ustreznega usposabljanja lahko povzroči resne poškodbe.

Večji model z dolžino reza 30 cm: akumulatorska verižna žaga FORTEXXA 18/30.
Kompakten agregat: akumulatorska enoročna verižna žaga FORTEXXA 18/20 TH.

FORTEXXA navdušijo v testu Einhell

  • Moč: Oba FORTEXXA modeli so opremljeni z brezkrtačnim motorjem. Ta tehnologija brezkrtačnega motorja zagotavlja maksimalno zmogljivost in dolgo življenjsko dobo baterije. Poleg tega pri brezkrtačnih motorjih niso potrebna vzdrževalna dela, ker se v nasprotju s krtačnimi motorji ne obrabijo. Poleg tega so akumulatorske verižne žage opremljene z zaščito pred preobremenitvijo, ki ščiti motor pred poškodbami med intenzivno uporabo in preprečuje pregrevanje.
  • Lahka moč baterije: Brezžično, a okolju prijazno; to je resničnost za FORTEXXA zahvaljujoč baterijam Power X-Change. Ne samo, da se izognete hrupu in izpušnim plinom, ampak tudi prihranite denar z uporabo baterij za večkratno uporabo namesto bencina. In baterije je mogoče kombinirati z vsemi napravami in polnilniki Power X-Change. Še več, koristi vam nizka lastna teža, saj so na tej točki akumulatorske verižne žage očitno boljše od bencinskih naprav.

Velika verižna žaga proti kompaktni enoročni verižni žagi

Podobnosti

Kljub očitnim razlikam sta si modela FORTEXXA v mnogih lastnostih podobna. Najpomembneje pa je, da sta obe akumulatorski verižni žagi opremljeni z močnim in vzdržljiv brezkrtačni motor.

Poleg tega se verižni žagi odlikujeta poenostavna montaža in rokovanje. Verigo je mogoče namestiti in napeti na meč brez orodja. Med delom se veriga tudi maže s pomočjo avtomatskega mazanja verige. To pomeni, da je vedno optimalno namazan, kar preprečuje pregrevanje za doseganje popolnih rezultatov rezanja. Rezervoar za olje ima tudi praktično kontrolno steklo za preverjanje nivoja polnjenja.

Kot vse verižne žage Einhell sta tudi ta dva modela opremljena z pomembne varnostne ukrepe. Zaščita proti povratnemu udarcu s samodejno zavoro verige poskrbi, da se veriga takoj ustavi, takoj ko žaga udari navzgor. To zmanjša tveganje za poškodbe in omogoča varno in udobno delo. Vijak za zadrževanje verige, ki se nahaja na spodnji strani verižne žage, vas ščiti pred poškodbami z verigo, če se strga: Vijak zajame verigo pod blokom motorja, preden vas doseže. Trden omejevalnik krempljev zagotavlja tudi varno rokovanje. Omogoča pritisk na les pri žaganju in ima varen oprijem, da žaga ne zdrsne.

Razlike

Če primerjate oba modela FORTEXXA med seboj, boste ugotovili, da se razlikujeta v nekaterih tehničnih podrobnostih in funkcijah. Na primer, enoročna verižna žaga deluje na a hitrost verige 7 m/s, medtem ko je FORTEXXA 18/30 dejansko mogoče prilagoditi z uporabo dveh načinov moči:način ECO deluje s hitrostjo 6 m/s in varčuje z energijo baterije, medtem ko je vnačin BOOST hitrost se poveča na 8,9 m/s za največjo zmogljivost.

Medtem ko ima večja akumulatorska verižna žaga 30 cm dolg meč in s tem dolžina reza 27 cm, enoročno verižno žago z 20 cm dolgim mečem ter dolžina reza 14 cm deluje precej bolj kompaktno. To veliko razliko ustvarjara različna področja uporabe, saj je enoročna ali mini verižna žaga namenjena bolj vzdrževanju dreves in manj žaganju večjih vej ali podiranju dreves. S težo le 2,54 kg je kompaktna verižna žaga tudi lažja v roki kot 4,03 kg težka FORTEXXA 18/30. V primerjavi z bencinskimi verižni žagami pa obe akumulatorski verižni žagi navdušita z majhno težo in preprosto uporabo.

Velik FORTEXXA je opremljen z zadnjim ročajem in klasičnim padecročaj , tj sprednji ročaj za prilagodljivo držanje in pritrditev naprave. Enoročna verižna žaga pa ima zadnji ročaj in avrhročaj s katerim lahko mini verižno žago uporabljate popolnoma uravnoteženo, tudi enoročno – na primer za obrezovanje. Mimogrede, obstaja a varovalo za konicona kompaktni verižni žagi. Ne more prodreti v les, kar preprečuje morebiten povratni udarec. To je še toliko bolj pomembno pri enoročni uporabi, saj je tu manj nadzora nad žago kot pri dvoročni uporabi.

Strokovni nasveti za ravnanje z akumulatorsko verižno žago

Enostavna namestitev meča in verige

Preden lahko prvič uporabite akumulatorske verižne žage, jih morate najprej sestaviti. Na našem testu je bila velika prednost hitra montaža brez orodja. Najboljši način za začetek je najprej preberite navodila za uporabo. V samo nekaj korakih, ki so na kratko povzeti tukaj, so naprave pripravljene za uporabo:

  1. Potegnite verigo na meč: Pazite na pravilno smer teka pogonskih členov! Beležko z diagramom o tem najdete na meču.
  2. Pritrditev meča: Meč lahko enostavno zategnete z notranjim vrtljivim kolesom.
  3. Pritrdite pokrov: Črno prevleko je enostavno namestiti in jo je mogoče zategniti s črnim zasukom.
  4. Nastavitev napetosti verige: S pomočjo rdečega vrtljivega kolesa lahko nastavite napetost verige brez orodja. Pozor: Ko nekdo potegne verigo, jo je treba sprostiti z meča do te mere, da členi ostanejo samo v vodilu meča. Veriga ne sme biti pretesna na meču!
  5. Varno popravi: S črnim vrtljivim ročajem lahko zdaj končno zategnete meč in pokrov. Ponovno preverite napetost verige, da jo prilagodite, sprostite ali zategnete z rdečim kolovratom.
  6. Napolnite z oljem: Dodajte vezno olje v rezervoar za olje in preverite nivo olja skozi integrirano kontrolno steklo.
  7. Priključite baterijo: Priključite napolnjeno baterijo Power X-Change in že ste pripravljeni.
Začnite takoj: Montaža meča in verige akumulatorskih verižnih žag je narejena hitro.

Poskrbite tudi za naslednje:

  • Pred vsako uporabo preverite napetost verige.
  • Redno preverjajte nivo olja, npr. preden priključite baterije.
  • Nosite zaščitno opremo: zaščitna čelada z zaščito za obraz in sluh, zaščitne rokavice, hlače za zaščito pred urezninami, zaščitni čevlji
  • Ko uporabljate verižno žago, se prepričajte, da je trdno nameščena in varno pritrjena.
  • Bodite posebno previdni pri enoročnih verižnih žagah: Povratni udarec je lahko zelo nevaren, če jo uporabljate z eno roko zaradi pomanjkanja nadzor iz druge roke
Če upoštevate naše nasvete za ravnanje, lahko delate varno in zmanjšate tveganje za poškodbe.

Varnost na prvem mestu: tečaj motorne žage za spretno rokovanje

Ali ste vedeli, da lahko dobite dovoljenje za motorno žago? Za delo z verižno žago izven vaše lastne lastnine je to na mnogih področjih že obvezno, tudi za enoročne verižne žage. Načeloma pa je ta tečaj uporaben za vse, ki želite delati z verižno žago, saj se boste na koncu naučili, kako jo uporabljati varno in profesionalno. Zaščitite se pred poškodbami in se hkrati naučite pravilno uporabljati, negovati in vzdrževati napravo. Te posebne tečaje usposabljanja ponujajo različne organizacije in združenja, pa tudi šole.

Pri delu z enoročnimi verižni žagami ali žagami za nego dreves je potrebna licenca za verižno žago.

Povzetek: Lahek, tih in močan

Želite podirati drevesa in žagati veje brez uporabe bencina? Brez težav za akumulatorske verižne žage Einhell. FORTEXXA je del sistema Power X-Change razširjen z dvema novima, zmogljivima napravama. Prepričani smo v obe verižni žagi, saj nista le priročni in enostavni za uporabo, temveč zagotavljata tudi največjo moč zahvaljujoč brezkrtačnemu motorju. Ne glede na to, ali gre za veliko verižno žago ali majhno enoročno verižno žago za nego dreves – obe akumulatorski verižni žagi sta prava prednost pri delu na vašem vrtu.

Napisal Tom Weber
Objavljeno 18.10.2024

Tom Weber je strokovnjak za izdelke pri Einhellu. V svojih objavah na blogu ne deli le svojega poglobljenega strokovnega znanja o uporabi različnih Einhellovih naprav, temveč tudi navdihuje in daje navodila za DIY projekte, s katerimi se lahko vsak navdušenec za izboljšanje doma loti doma.